El nou conveni de doble imposició amb Andorra

LEER EN CASTELLANO

No és la primera vegada que parlem de l’important canvi tributari que s’ha produït a Andorra. Aquest petit país veí, fa uns anys va començar una profunda transformació tributària d’acord amb un pla estratègic de país, que els orientava cap a una nova economia que no podia basar-se en el fet d’actuar com un paradís fiscal, sinó tot el contrari. Andorra va tenir clar que part del seu futur passava per ser una plaça financera i empresarial que, tenint en compte el poc espai físic del qual disposa, només es podia sustentar en una alta competitivitat tributària per poder atraure inversions.

Aquest llarg camí, que ha suposat la modificació de més de 40 lleis estructurals del país i un canvi de cultura per poder oferir un país més obert, culmina pel que fa a les relacions amb Espanya quan el pròxim 26 de febrer de 2016 entri en vigor el conveni de doble imposició entre ambdós països.

Què suposa aquest conveni?, doncs, simplement normalitzar unes relacions tributàries i aportar seguretat jurídica al tràfic mercantil. A partir d’ara les regles del joc estan molt clares i, com diu el seu propi nom, s’evitaran les dobles tributacions per rendiments generats en qualsevol dels dos estats, a l’hora de revertir-los a l’estat d’origen.

Hi ha però una clàusula de gran transcendència, que és la que fa referència a l’intercanvi automàtic d’informació tributària. Actualment ja hi ha un conveni d’intercanvi d’informació, però ha de ser a requeriment de les autoritats i justificant el motiu. A partir d’1 de gener de 2018, l’intercanvi passa a ser automàtic pel que fa referència a tots els dipòsits bancaris, etc. Però és que a més, aquest intercanvi serà a partir d’aquesta data però amb efectes d’1 de gener de 2017, el que vol dir que l’administració espanyola tindrà informació de tots els fons a partir de 2017.

Òbviament la conseqüència és clara. Si encara hi ha persones o empreses que tenen dipòsits no declarats a Andorra cal que durant aquest any 2016 prenguin una decisió i regularitzin la seva situació, donat que a partir d’1 de gener de 2017 la transparència amb Andorra serà total, encara que sigui amb efecte retardat.

One Response to “El nou conveni de doble imposició amb Andorra”

Trackbacks

  1. El nuevo convenio de doble imposición con Andorra - Enric Rius

Deixa un comentari