La llista dels morosos

LEER EN CASTELLANO

Per fi ja s’ha publicat l’anunciada i esperada llista de morosos amb l’Agència Tributària. La pregunta és, i ara què?

Quins eren els objectius de publicar aquesta llista? Alliçonar? Espantar? Donar exemple?

Sempre he estat convençut que actuar en negatiu no aporta gran cosa i, en aquest cas, crec que és molt millor premiar al bon contribuent que no pas treure els colors al mal contribuent. Perquè, algú creu que s’han tret els colors d’algun contribuent? Per definició, qui apareix en aquesta llista o són contribuents amb greus problemes econòmics als quals els ha estat impossible fer front a aquests deutes, o són persones que fan d’aquest impagament una forma de fer diners i que, òbviament, tant els hi fa aparèixer en una llista (que d’aquí un parell de setmanes ja ningú se’n recordarà), donat que no els farà pas canviar la seva forma de procedir.

En canvi premiar als bons contribuents dóna exemple, crea consciencia, permet als consumidors saber amb quines empreses els interessa tractar en funció de la seva contribució a la societat, en definitiva, s’ajuda a establir un cercle d’excel·lència, també en l’aspecte tributari, amb reconeixement social.

En canvi avui ens plantegem moltes preguntes en relació a aquesta llista. Com és possible que a mi l’AEAT em persegueixi per una multa de tràfic i en canvi permeti que s’acumulin deutes superiors a un milió d’euros? Com és possible que tinguem una administració tan ineficient que permeti un deute que no es genera pas en 48 hores? Com és possible que persones conegudes i rellevants de la nostra societat, en actiu, amb ingressos, en actiu, apareguin en aquesta llista i que tinguis la sensació que no es cobrarà? Per què els funcionaris de recaptació no disposen dels mitjans adequats per actuar en aquests casos amb celeritat i contundència?

Moltes preguntes sense resposta que fan que l’estat d’ànim del contribuent, després de la publicació de la llista, no hagi pas millorat sinó tot el contrari. Planteja dubtes sobre la justícia tributària d’aquest país i sobre l’eficàcia d’una administració (no dels seus funcionaris) que mira cap a una altra banda quan es tracta de segons quins contribuents. Per tant, una vegada més, no han encertat pas en la mesura de lluita contra el frau, més enllà d’haver donat carnassa perquè ens distraguem uns dies repassant si coneixem algú que estigui en la llista.

2 Responses to “La llista dels morosos”

  1. Pere Huguet

    Un comentari molt assenyat i realista que comparteixo totalment. Gràcies.

    diciembre 30th, 2015 Responder

Trackbacks

  1. La lista de morosos - Enric Rius

Deixa un comentari